سورت پسته در ایران

ساخت وبلاگ

کاشت پسته در ایران قدمتی بیش از هزار سال دارد. در واقع ایران زیست‌بوم اصلی این گیاه بوده است. این گیاه بعدا در حدود سالهای 1930 میلادی از ایران به آمریکا برده شد و در کالیفرنیا کشت آن شروع شد. با اینکه ایران سالها به عنوان مهمترین تولیدکننده و صادرکننده پسته محسوب می‌شد، اما در سالهای اخیر آمریکا از ایران پیشی گرفته و در حال حاضر بزرگترین کشور در بازار پسته در دنیا است. علت اصلی این موضوع استفاده آمریکا از تکنولوژی‌های جدید برای افزایش کیفیت محصول و بازدهی تولید، مانند اصلاح نژاد، برداشت مکانیزه و سورت پسته است.

اونس پسته

یک روش برای تعیین میزان مرغوبیت پسته، اونس آن است. در این روش 5 اونس (142 گرم) از پسته جدا شده و سپس آن را به دسته‌های 5 تایی تقسیم می‌کنند. تعداد این دسته‌ها میزان اونس پسته را مشخص می‌کند. مثلا اگر در 142 گرم، 22 دسته جدا شود، به آن اونس 22 می‌گویند. در واقع اونس پسته، مشخص کننده اندازه پسته است. هرچه اونس پسته کمتر باشد، ابعاد پسته‌ها بزرگتر و قیمت آن بیشتر خواهد بود.

قیمت پسته

برای مثال پسته اکبری اونسی در حدود 20 و قیمت بالاتر و پسته فندقی اونسی در حدود 28 و قیمت کمتری دارد. البته طبیعتا در هر محصول پسته ابعاد پسته‌ها متفاوت است، بنابراین با انجام سورت پسته می‌توان دانه‌های بزرگتر را جدا کرده و در نتیجه محصول باکیفیت‌تر و پسته‌های درشت‌تری ارائه کرد.

بازار پسته و تاثیر سورت پسته بر آن

در گذشته تولید پسته تقریبا فقط در ایران انجام می‌شد اما کم کم با روشن شدن ارزش غذایی این محصول ارزشمند، تقاضا برای تولید آن در دنیا افزایش یافت. از حدود 40 سال پیش آمریکا تولید پسته خود را به روش‌های مختلف از جمله به کمک ماشین‌های سورت پسته به شدت توسعه داده است و اکنون بیشتر بازار جهانی را در اختیار دارد. در حال حاضر تولیدکنندگان دیگری مثل ترکیه نیز به رقبایی جدی برای ایران در این زمینه تبدیل شده‌اند.

با وجود این مسائل، پسته ایرانی از طعم بهتری نسبت به نمونه‌های خارجی خود برخوردار است. این موضوع را مشتریان خارجی پسته در دنیا نیز تایید می‌کنند. سورت پسته یکی از مهمترین عواملی است که می‌تواند پسته ایرانی را در بازارهای جهانی قابل رقابت کند.

مشکلات تولید پسته

در سال‌های اخیر مشکل اصلی تولید پسته در ایران خشکسالی‌های پی‌در‌پی بوده است. این موضوع باعث کاهش تولید در ایران شده است. موج هوای گرم و خشک و آتش‌سوزی‌های گسترده در کالیفرنیا، تولید پسته در آمریکا را نیز به شدت تحت تاثیر قرار داده است. این موضوع باعث افزایش قیمت جهانی این محصول شده است. دشواری تولید محصول پسته، لزوم استفاده از روش‌های جدید و به روزرسانی فرایندهای تولید و فراوری آن را به امری مسلم تبدیل کرده است.

چالش های تولید پسته

یکی از مهمترین و مشکل‌ترین مواردی که در فرایند تولید پسته باعث افزایش کیفیت محصول می‌شود، سورت پسته است. این کار که در واقع به معنی جداسازی محصولات خوب از بد است به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که جدیدترین و بهترین روش سورت پسته، استفاده از دستگاه سورتر پسته است.

انواع روش‌های سورت پسته

پسته محصولی است که به علت قیمت زیاد، همیشه به نحوه ارائه آن به بازار دقت می‌شده است. از گذشته تولیدکنندگان همواره سعی داشتند که پسته‌هایشان مرغوب بوده و کمترین ضایعات را داشته باشد. به طور خاص پسته خندان بیشترین ارزش را دارد و وجود پسته دربسته یا پسته‌ای که پوستش به آن چسبیده باشد (اصطلاحا پسته “گو”) نشانه عدم مرغوبیت آن است.

روش‌های مختلفی برای سورت پسته (و سایر محصولات کشاورزی) وجود دارد مانند:

سورت دستی

سورت مکانیکی

دستگاه کالر سورتر

دستگاه سورتر هوشمند

استفاده از هر کدام از این روش‌ها مزایا و معایب خود را دارد. از بین این موارد، بهترین مورد در حال حاضر دستگاه سورتر هوشمند است. در مورد اهمیت سورت پسته، نحوه کار دستگاه، مراحل انجام کار و انواع این دستگاه‌ها می‌توانید مطلب سورتینگ پسته را مطالعه کنید.

اونس پسته

آی سورتر تولیدکننده دستگاه سورتینگ...
ما را در سایت آی سورتر تولیدکننده دستگاه سورتینگ دنبال می کنید

برچسب : سورت پسته, نویسنده : محمدرضا فرحناک isorter بازدید : 209 تاريخ : 10 / 12 / 1399 ساعت: 2:37